Trends

Top 5 trends voor app-ontwikkeling in 2023

Dagelijks gebruiken miljoenen mensen interactieve computerprogramma’s op hun desktop, mobiele telefoon en tablet. Maar wat maakt ze nu juist zo succesvol vandaag de dag?

De applicatie-markt, een turbulente maar vooral groeiende sector binnen de hedendaagse digitale samenleving. Dagelijks gebruiken miljoenen mensen deze interactieve computerprogramma’s op hun desktop, mobiele telefoon en tablet. Maar wat maakt ze nu juist zo succesvol vandaag de dag? In deze blogpost gaan we dieper in op de top vijf trends binnen app-ontwikkeling voor 2023.

AI en machine learning

AI en machine learning spelen een steeds prominentere rol tijdens de ontwikkelingsfase van diverse applicaties. Deze slimme probleemoplossende technologieën versnellen het ontwikkelingsproces en bieden de mogelijkheid om de kwaliteit van een gewenst eindproduct te optimaliseren. Een automatische code laten genereren, die ontwikkelaars vervolgens verder verfijnen is een mooi voorbeeld van hoe AI menselijke cognitieve functies na bootst. Evenzo, biedt machine learning de mogelijkheid om apps automatisch te testen, waardoor bugs en fouten opsporen veel sneller gebeurt.

Aandacht voor specifieke sectoren

De laatste jaren tonen bedrijven meer belangstelling voor de ontwikkeling van specifieke apps om bedrijfsactiviteiten intern te ondersteunen. Veel van deze apps focussen zich op de operationele efficiëntie binnen een bepaalde sector. Dergelijke apps brengen unieke vereisten in een omschreven sector mooi in kaart en spelen in op impulsen waar expertise de bovenhand neemt. Daarnaast stijgt de vraag naar developers die gespecialiseerd zijn in het maken van een branche specifieke apps. Deze trend springt in het oog van heel wat ondernemers, mede door het concurrentievoordeel dat hier te rapen valt.

Mobile First Approach

Met een gemiddelde schermtijd van 188 minuten per dag is het niet zo verwonderlijk dat Vlamingen een Mobile First Approach prefereren. Het idee is eenvoudig: ontwerp je app eerst voor mobiele apparaten en dan pas voor grotere schermen. Deze manier van denken implementeren developers steeds vaker tijdens het ontwikkelingsproces, aangezien mobiele apparaten een primaire bron zijn waarmee mensen online connecteren. 60 procent van het internetverkeer vloeit hieruit voort, het is dus van essentieel belang om een app te optimaliseren aan de standaarden van kleinere schermen. Met een Mobile First Approach kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun app een uitstekende gebruikerservaring omvat, ongeacht het soort toestel dat een bezoeker hanteert.

Headless Content Management

Eén van de belangrijkste aspecten tijdens de ontwikkelingsfase van apps is uiteraard de content ervan. Als het nu gaat om een gevatte tekst op het platform of een selectie aan relevante afbeeldingen, alles staat of valt met de juiste content op het juiste moment. Door het gebruik van een content management systeem (CMS) kunnen bedrijven hun content optimaliseren.

Echter blijkt dat een headless content management systeem (HCMS) aan populariteit wint vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en betaalbaarheid ten opzichte van andere CM-systemen. De onderliggende reden voor het gebruik van HCMS zit hem vooral in de controle die men heeft over de zelf ontworpen platformen. Onderstaande opsomming geeft weer waarom HCMS zo populair is:

  1. HCMS is gebruiksvriendelijk

  2. HCMS is betaalbaar

  3. HCMS is schaalbaar

  4. HCMS is veilig

  5. HCMS biedt veel flexibiliteit

Opkomst van AR/VR

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) klinken u wellicht niet onbekend in de oren. Deze hoog technologische tools plaatsen de digitale inhoud, die achter een scherm verborgen zit, binnen de echte wereld. VR-apps doen er nog een schepje boven op en creëren een levensechte ervaring.

Deze trend surft op een toegenomen golf van beschikbaarheid en betaalbaarheid in AR/VR-hardware, zoals head-mounted displays en smartphone-vriendelijke headsets.

Dit resulteert in een forse toename van applicaties die gebruikmaken van deze technologieën, variërend van games en entertainment-apps tot educatieve apps.

Alhoewel, deze trend nog volop in ontwikkeling is kunnen we er toch vanuit gaan dat AR en VR de mogelijkheden voor developers verder zullen blijven verfijnen.

Conclusie:

Deze relevante trends zijn dan ook nog maar het topje van de ijsberg wat betreft digitale evoluties in de applicatie-markt. Het tijdig opmerken en implementeren ervan is een gouden regel binnen de development wereld en iets waar wij als bedrijf dagelijks naartoe werken. Bent u geïnteresseerd om zelf digitaal te versnellen en mee te zijn met alle trends?

Neem contact met ons op