Actua

Wat is de beste keuze voor je bedrijf? Web of progressive web apps?

Mobiel aanwezig zijn, is essentieel voor elk bedrijf in het digitale tijdperk. Overweeg je een applicatie? Zorg er dan voor dat je gebruikers de beste ervaring krijgen. Dat vereist een zorgvuldige afweging van de verschillende app-oplossingen: native apps, webapps of progressieve webapplicaties (PWA's). Wat is nu de beste keuze om succes te boeken? Het is belangrijk om de oplossing te kiezen die het best aan je bedrijfsbehoeften voldoet. Laten we elke optie daarom eens onder de loep nemen.

Native apps

Dit soort apps kent iedereen. Ze worden ontwikkeld voor een specifiek mobiel besturingssysteem- Apple of Android- en aangeboden in de bijhorende App Store of Google Play Store. Je kiest er de gewenste app en download hem rechtstreeks op je gsm.

Voordelen

  • Qua gebruikservaring is een native app het neusje van de zalm. Je camera en contacten zijn geïntegreerd, je kan in-app aankopen doen, je ontvangt meldingen … Kortom de app heeft toegang tot veel functies en mogelijkheden van je toestel. Ook offline kan je hier zonder problemen van de inhoud genieten. Het herhaaldelijk gebruik is bovendien hoger, want de app staat al op je telefoon. Daardoor ben je sneller geneigd om er opnieuw naartoe te gaan, wat goed is voor de retentie van je merk.

Nadelen

Aangezien iOS en Android twee verschillende platformen zijn, dient een native app voor elk besturingssysteem apart gebouwd worden, wat het kostenplaatje doet stijgen. Ook bij updates moet je rekening houden met het aanpassen van beide systemen. Bovendien ligt de gebruiksdrempel bij een native app hoger, want je moet eerst naar een store om de app te downloaden en daarna wachten tot hij geïnstalleerd is.

Web apps

Een web app is een website gebouwd met klassieke front-end technology (HTML, CSS, JavaScript …) in combinatie met back-end technologieën en functionaliteiten. Web apps draaien, in tegenstelling tot native apps, in de browser. Je klikt op een link of geeft een URL in en de website past zich aan op alle schermen, ongeacht het formaat.

Voordelen

  • Bij web apps ligt de gebruiksdrempel lager. Je hoeft namelijk geen app te downloaden uit een store, wat je tijd en opslagruimte op je toestel bespaart. De kostprijs ligt hiervoor ook een stukje lager dan bij native apps. Bovendien is het ontwikkelen en uitrollen van updates eenvoudiger en gaat het volledige proces ook sneller.

Nadelen

Klassieke web apps zorgen vaak voor een mindere gebruikservaring, want er is geen of weinig toegang tot de functies en mogelijkheden van je toestel. Zo kan je bijvoorbeeld geen pushmeldingen instellen. In tegenstelling tot de native app kan je een web app niet offline gebruiken. Ook sta je niet in het lijstje apps op hun gsm, wat niet bijdraagt tot de retentie van je merk.

Progressive web apps

Een Progressive Web App (PWA) is een gewone web app, maar met heel wat extra functionaliteiten en dus ook heel wat extra potentieel. PWA’s situeren zich tussen de native en webapplicaties. Je kan ze beschouwen als een high-end mix van web- en app-ervaringen die het beste biedt van zowel desktop- als mobiele platforms. Best of both worlds dus! Dit maakt dat er een enorme stijging is in de vraag naar dit type applicaties.

Voordelen

  • In vergelijking met een gewone web app, heeft een PWA een snellere en betere gebruikservaring. Zo kan je de meeste apparaatfuncties hier wel gebruiken. Je kunt pushberichten ontvangen en de website offline gebruiken. Ook kom je met een PWA wel tussen het lijstje apps terecht op je homescreen.
  • In vergelijking met een native app is een PWA bovendien SEO proof. De website wordt namelijk geïndexeerd in de zoekmachines. Je hoeft ook maar één applicatie te voorzien los van het besturingssysteem. Bovendien is het, zoals gezegd bij web apps, een goedkopere oplossing dan het ontwikkelen van een native app. Je bent daarnaast niet afhankelijk van de stores en de app werkt zichzelf bij, handig! Je krijgt een app-like experience zonder download en dus zonder verloren opslagruimte.

Nadelen

Aan de gebruikerskant zijn er amper nadelen aan PWA’s, maar je moet er wel rekening mee houden dat er nog geen gelijkwaardige ondersteuning is onder de platformaanbieders Apple & Google. Apple was de laatste jaren minder gehaast dan Google om PWA’s te ondersteunen, maar daar hebben ze intussen al grote vorderingen in gemaakt. Ze geven ook te kennen die ondersteuning in de toekomst verder uit te breiden.

Conclusie:

Alle applicatietypes hebben hun pro’s en con’s, maar één ding is zeker: we kunnen niet meer om PWA’s heen. Ze krijgen steeds meer functionaliteiten en verlagen de drempel om mobiel te scoren. Als je twijfelt of je een web of progressive web app voor je bedrijf moet ontwikkelen, kunnen wij je helpen. Ons team van experts luistert naar je behoeften en biedt de beste oplossing voor jouw bedrijfsdoelstellingen aan.

Neem vandaag nog contact met ons op